Piirrosvideoihin keskittyvä yritys

Tussitaikurit Oy toi piirrosvideot Suomeen vuonna 2012 ja on nyt Suomen johtava piirrosvideoiden tekijä. Lisäksi teemme kuvituksia ja livekuvituksia.

Ota yhteyttä

Keitä me olemme?

Tussitaikurit on kokoelma viestintäihmisiä, tekniikan tohtoreita, humanisteja, yhteiskuntatieteilijöitä, ekonomeja, isiä, äitejä, hamstereiden omistajia, taiteilijoita, taivaanrannan maalareita ja visionäärisiä suunnannäyttäjiä. Monipuolisten taustojemme ansiosta meillä on paitsi erilaisia näkökulmia, myös taitoa ja tietoa, joilla otamme haltuun asian kuin asian.

Tutustu taikureihin

Miten me toimimme?

Eräs asiakkaamme sanoi kerran, että onpa erityistä, että te ensin kuuntelette mitä me haluamme, ja sitten teette juuri sen, mutta vielä paremmin kuin olisimme osanneet odottaa. Tämä on se kulttuuri jota vaalimme, mutta se ei synny tyhjästä tai yhdellä mahtikäskyllä. Taustalla on monia toimintatapoja, jotka olemme kirjanneet myös ylös.

Lue lisää Filosofiastamme Meille tärkeää

Historia

Tussitaikurit Oy on perustettu vuonna 2012, jonka jälkeen olemme tehneet satoja piirrosvideoita. Asiakkainamme on ollut kaikenkokoisia yrityksiä start-upeista suuryrityksiin. Olemme piirtäneet myös julkiselle sektorille, kuten ministeriöille, kunnille sekä kaikkien tuntemille valtion virastoille. Kolmannella sektorilla asiakkaitamme ovat olleet muun muassa etujärjestöt, terveysjärjestöt ja hyväntekeväisyysjärjestöt.

Tampereen Nekalan kellaristudiosta lähtenyt Tussitaikurit Oy on kasvanut kahdesta perustajajäsenestä parikymmenhenkiseksi alansa mestariksi. Samalla siitä on tullut Suomen menestynein piirrosvideoiden tekijätalo. Tussitaikurien päämaja sijaitsee edelleen Tampereella, nyt ydinkeskustassa Kuninkaankadulla.

Seuraavassa osiossa Tussitaikurien perustaja Aleksis Nokso-Koivisto kertoo tarkemmin yrityksen syntytarinan.

Ota yhteyttä

Miten Tussitaikurit syntyi

Kertojana Aleksis Nokso-Koivisto

Tussitaikurien juuret ovat Tampereella ja vuoden 2011 myöhäissyksyssä. Toimin silloin Opiskelun ja koulutuksen tutkimussäätiön toiminnanjohtajana ja olin mukana koulutusvalintoja tutkivassa ja kehittävässä Koukku-projektissa. Hankkeessa tehtiin paljon tutkimusta ja siinä kehitettiin pelejä, koulutusta ja muita työkaluja opiskelijoita auttamaan heidän ratkaisuissaan. Keskeisiä ongelmia oli viestin tiivistäminen: älykkäitä ajatuksia oli monelta tutkijalta paljon, mutta viestin saaminen perille ei ollut helppoa. Kehitettiin seminaareja, flyereita ja koulutustilaisuuksia. Käytiin kouluissa, tehtiin pelejä ja viestittiin facebookissa. Jokin kuitenkin puuttui.

Eräänä iltana se jokin löytyi. Katsoin RSA:n toteuttamaa piirrosvideota ja oivalsin, että tällainen pitäisi tehdä! Sillä tavalla voitaisiin viestiä vaikea ja monimutkainen kolutusvalintojen ongelmavyyhti nuorille ja heidän vanhemmilleen ja saada siihen selkeyttä.

Olin tavannut klovneriaharrastuksen kautta Susannan, joka on koulutukseltaan kuvataidekasvattaja, ja oli jo silloin tehnyt työkseen paljon kuvituksia. Joulun välipäivinä 2011 Suski jo matkustikin kahdeksi päiväksi Tampereelle Tussitaikurien ensimmäiseen piirtosessioon – tosin nimeä ei tuolloin vielä ollut keksitty. Olin tilannut ison valkotaulun, mutta lupauksista huolimatta se ei ehtinyt paikalle, joten varustuksena olivat Aleksiksen kaverilta lainattu videokamera kolmijalkoineen sekä valkoiset vaatekaapin ovet, joita jatkoimme fläppipapereilla. Pienoinen ongelma tuli siitä, että tussi ei loppujen lopuksi lähtenytkään ovista niin kuin kuviteltiin, edes aineella. Lopputuloskin oli lyhyesti sanottuna vaatimaton.

Kevään 2012 aikana löysimme kuitenkin lukuisten kokeilujen jälkeen ensimmäisen toimivan järjestelyn, jolla piirrosvideoita saatiin kuvattua. Tussitaikurit Oy perustettiin vihdoin heinäkuussa 2012, kun videoitakin alkoi olla jo lähes valmiina. Yrityksen nimen päättäminen oli yksi suurimpia tehtäviä, ja meillä oli kymmeniä vaihtoehtoja. Tussitaikurit kuulosti heti alussa sympaattiselta, mutta alkuosan väärinlukumahdollisuus epäilytti erityisesti Suskia hiukan. Yksi häneltä saamani puhelu sen sitten ratkaisi: hän oli saanut ratkaisevan palautteen ja herätyksen ja olimme valmiit ryhtymään Tussitaikureiksi!

Kesällä 2012 alkoi myös selvitä, että videoille olisi kysyntää muuallakin kuin omassa päässäni. Kaksi ensimmäistä Tussitaikurien maksavaa asiakasta olivat Oikeusministeriö ja Fennia. Lupasimme tyytyväisyystakuun heti alussa, joten kun asiakkaat oli saatu, piti vielä tehdä videot niin, että asiakkaat olisivat tyytyväisiä. Muuten meille ei jäisi työstä käteen senttiäkään rahaa. Tussitaikurien erityinen panostus laatuun on näin ollut mukana alusta alkaen.

Tunnistimme heti alusta alkaen, että ensin on saatava suuri määrä ideoita, jonka jälkeen voidaan valita. Toisaalta ensin tekisimme käsikirjoituksen eli puhuttavan tekstin ja sen jälkeen suunnittelisimme kuvituksen. Tärkeää suunnittelussa olisi, että asiakas puhuisi paljon ja me vähän, jotta pystyisimme tekemään videosta asiakkaan näköisen. Muistiinpanojen pitäisi olla hyvät, koska tarvitsisimme paitsi ymmärrystä aiheesta, myös asiakkaan sanamuotoja talteen, jotta video olisi hänen puhettaan, ei abstraktia eikä etäännytettyä. Näillä peruslinjoilla lähdimme etenemään ja valmistelimme kysymyksiä ja aiheita ensimmäistä ideointipalaveria varten. Minä vastasin keskustelun etenemisestä ja Suski otti asiat ylös kommentoiden silloin tällöin.

Lopulta teimme Oikeusministeriön kanssa kaksi videota, joista toinen oli suunnattu virkamiehille ja toinen kaikille kansalaisille. Fennian video taasen tehtiin heidän sisäiseen käyttöönsä. Molempien asiakkaiden kanssa on vuosien varrella tehty lisää videota.

Kirjoitin Tussitaikurien filosofian hyvin aikaisessa vaiheessa ja julkaisimme sen heti ensimmäisillä verkkosivuillamme. Olen yllättynyt siitä, että siihen sen jälkeen ollut tarpeen tehdä vain erittäin pieniä hienosäätöjä sanamuotoihin, ja Tussitaikurit elävät nyt vuosien jälkeenkin saman filosofian mukaisesti. Toinen tärkeä dokumentti on Meille tärkeää, joka kertoo Tussitaikurien arvoista. Vaikka siihen on tullut useita lisäyksiä, myös sen alkuperäinen sisältö on kestänyt aikaa mainiosti.

Alalle tyypillisen käytännön vastaisesti aloimme standardisoida videoiden tekoprosessia alusta alkaen, vaikka meillä oli silloin vain yksi tekijä kuhunkin rooliin. Nykyisin prosessiin kuuluvassa projektinvetäjän tarkistuslistassa on yli 250 kohtaa, ja toimintakäsikirjamme olisi liian pitkä graduksi. Jaettu prosessi mahdollistaa yhteisen oppimisen ja tekemisen jatkuvan kehittämisen. Samasta syystä myös asiakkaamme ovat säännönmukaisesti tyytyväisiä tyytyväisiä tekemisen tapaamme: heille on selvää mitä asioita tulee kommentoida ja milloin, ja lopun aikaa Tussitaikurit huolehtii projektin etenemisestä ja siitä, että olemme ajoissa valmiit.

Luovan prosessin pakottaminen jäykkään muottiin voi tuntua oudolta ratkaisulta. Olemme kuitenkin huomanneet, että tekemällä projektinvedosta toistettava prosessi emme rajoita luvovuutta, vaan päinvastoin annamme tilaa ja rohkeutta luovalle työlle.

Tussitaikurit on sittemmin kasvanut noin 20 taikurin ryhmäksi, josta olen todella ylpeä. Alkuperäiset ajatukseni näkyvät yhä Tussitaikurien päivittäisessä tekemisessä, mutta vuosien varrella mukaan liittyneiden uusien taikurien ammattitaito on vienyt tekemisen sellaiselle tasolle, josta saatoin alussa vain haaveilla.

Ota yhteyttä

Puhelinnumero: 050 371 2767
Sähköposti: tiedustelut@tussitaikurit.fi

Jos olet kiinnostunut videon tekemisestä, lähetä meille yhteydenottopyyntö alla olevalla lomakkeella. Voit myös soittaa tai lähettää suoraan sähköpostia. Puhelimeen vastaa myyntipäällikkömme Krista Engström.

Tietosuojaseloste