Tiesitkö, että piirrosvideota ei tarvitse tyytyä tekemään vain tietylle kohderyhmälle? Piirrosvideon voi toteuttaa myös suoraan kohderyhmään kuuluvien henkilöiden kanssa. Tussitaikurien fasilitoitu piirrosvideoprojekti mahdollistaa monenlaisten osallistujaryhmien mukaan ottamisen heti ensimmäisestä videotapaamisesta saakka. Tussitaikurien videoista yhteistyössä kohderyhmän kanssa on tehty esimerkiksi seuraavat:
Tredun opiskelijapalveluista uusille opiskelijoille kertovan videon työpajoissa oli mukana myös oppilaitoksen opiskelijoita, eli suoraa videon kohderyhmää:
Varsinais-Suomen Muistiyhdistyksen varten järjestettiin erillisiä työpajoja muistisairaiden henkilöiden läheisten kuulemista varten. Näin saimme videolle aitoja tilanteita ja kokemuksia siitä, millaista on elämä muistisairaan henkilön läheisenä:
Tampereen kaupungin Turvallinen koulu tehdään yhdessä – video käsittelee niitä oppilaiden oikeuksia ja velvollisuuksia, joita noudattamalla taataan kaikille turvallinen koulupäivä. Videon sisältöjä suunniteltaessa kuultiin Tampereen koulujen kuudes- yhdeksäsluokkalaisia oppilaita:
Osallistava videoprojekti tutkimuskohteena
Aihetta on myös tutkittu. Vuonna 2023 Janchai King julkaisi artikkelin “Prioritising young peoples’ voices through whiteboard video co-production projects in a youth justice service”.
King toimii Senior Educational Psychologist -roolissa Lontoon Barnetin alueella. Kingillä on erityinen kiinnostus nuorisorikollisuuteen sekä monialaisiin ja moniammatillisiin työskentelytapoihin.
Artikkeli kuvaa kahta yhteistuotantoprojektia, joissa nuoret loivat piirrosvideoita kuvaamaan kokemuksiaan nuorisorikollisuuteen liittyvistä palveluista. Videoprojekteissa nuoret olivat keskeisessä roolissa, tuottaen ääniraidat ja osallistuen kuvien luomiseen. Projektissa syntyneitä videoita käytetään uusien asiakkaiden perehdyttämiseen ja nuorten tukemiseen. Työskentely videoprojektissa tarjosi väyliä nuorten kokemusten jakamiseen ja heidän äänensä esiin tuomiseen. Nuorten tuottamat videot löydät täältä ja täältä.
Projekti onnistui hyvin useilla mittareilla. Piirrosvideoprojekti sai positiivista palautetta sekä nuorilta että ammattilaisilta, ja se saavutti laajaa kiinnostusta ympäri Iso-Britanniaa.
Kingin artikkelin perusteella erityisesti seuraavat osa-alueet onnistuivat hyvin videoprojektissa:
1. Nuorten sitoutuminen ja osallistuminen Nuoret olivat aktiivisesti mukana projektissa alusta loppuun asti. Heidän äänensä ja näkemyksensä olivat keskiössä videoiden sisällössä, mikä teki lopputuloksesta aidosti heidän kokemuksiinsa perustuvia ja vertaisten tuottaman informaation ansiosta tietotasoltaan saavutettavia muille nuorille. Tämä auttoi nuoria ymmärtämään nuorisorikollisuuteen liittyvien palveluiden toimintaa ja nuoren asiakkaan rooliaan siellä.
2. Positiivinen vastaanotto ammattilaisilta Videoiden esittely ammattilaisille, kuten nuorisorikollisuuden parissa työskentelevien ammattilaisten foorumilla, sai erittäin positiivista palautetta. Videoiden katsottiin olevan esimerkki hyvästä käytännöstä, ja ne lisättiin toimijoiden verkkosivustolle koulutusmateriaaliksi.
3. Vaikuttavuus Videoista tuli esimerkki vaikuttavasta nuorten äänen kuulemisen käytännöstä, ja muut nuorten rikollisuuden parissa työskentelevät ympäri maata kiinnostuivat prosessista. Videoita käytetään nyt perehdytyksessä ja koulutuksessa, ja ne ovat saaneet tunnustusta tehokkaana tapana sitouttaa nuoria.
4. Hyväksyntä kohderyhmältä Projektissa mukana ollut nuori kertoi, että videot ovat helposti lähestyttäviä, koska ne on tehty toisten nuorten toimesta, jotka ymmärtävät heidän kohtaamiaan haasteita. Tämä teki videoista relevantteja ja vaikutti siihen, että nuoret pystyivät samaistumaan niihin paremmin.
Aika rohkaisevat tulokset, vai mitä!
Onko teillä harkinnassa piirrosvideo? Tehdäänkö seuraava piirrosvideo tietylle kohderyhmälle, vai kohderyhmän kanssa? Tussitaikureilla on osaamista ja kokemusta myös esimerkiksi palvelumuotoilusta, joten erilaisten palveluiden käyttäjäryhmien lisäksi myös B2B- tai B2C-asiakkaiden tavoittaminen videon kohdennusta ja sisällön räätälöintiä varten on mahdollista.
Videon kohderyhmän osallistaminen suunnitteluprosessiin auttaa varmistamaan että video vastaa kohderyhmän kysymyksiin ja tarpeisiin. Osallistuminen voi tapahtua monella eri tapaa, esimerkiksi ryhmähaastattelusta hyvinkin aktiiviseen osallistumiseen prosessin eri vaiheissa (ideointi, suunnittelu, kuvitusten sisältöjen kommentointi).
Jutellaanko lisää?
Jos olet kiinnostunut videon tekemisestä, ota yhteyttä!
Sähköposti: tiedustelut@tussitaikurit.fi
Myyntipäällikkö
Krista Engström
puh. 050 371 2767
varaa etätapaaminen