fbpx

Kuvat avaavat väyliä sanoille

Löytöretkissä on monia tapoja hyödyntää kuvia työkaluna. Harjoituksissa voi olla osioita, joissa osallistujat itse visualisoivat ajatuksiaan kuviksi tai muodoiksi. Välillä taas mukana oleva piirtäjä loihtii löytöretkeläisten ajatuksia ja kertomuksia kuvien muotoon. Jatkossa kuvia päästään käyttämään entistä monipuolisemmin, sillä saamme käyttöön Löytöretken omat kuvakortit! Tyyli on Tussitaikureille tuttu, selkeä ja helposti lähestyttävä, ja sisältö juuri Löytöretken maailmaan optimoitu. 

Yhteinen kehittäminen pyörii usein sanojen ympärillä, näin myös Löytöretkissä. Ideointi, dialogi, oivaltaminen – sanat tuovat lähemmäksi toisen löytöä ja antavat mahdollisuuden jalostaa sitä yhdessä vielä paremmaksi. Sanojen virtaaminen ei ole kuitenkaan itsestäänselvyys. Välillä tunteiden ja kokemusten nimeäminen tuntuu melkein mahdottomalta. Miten nostaa yhteiseen keskusteluun jotain sellaista, jolle ei itsekään löydä sanoja? 

Löytöretkessä hyödynnetään monenlaisia kuvia väylänä sanoille. Kuvakortit, mukana olevan piirtäjän täsmäkuvitukset ja osallistujien omat piirrokset tuovat kommunikaatioon visuaalisen ulottuvuuden.  Kuvat voivat resonoida ja herättää tuttuuden tunnetta. Kuvien kautta voi mieleen nousta kokonaan uusi näkökulma tai huomio, joka olisi muuten jäänyt pimentoon. Kuvat ovat myös hyvin konkreettinen keino ankkuroida itsensä yhteiseen tilanteeseen, minkä vuoksi niitä käytetäänkin usein erityisesti erilaisissa orientaatio- ja lämmittelyharjoituksissa. Kuva on äänitorvi silloin, kun sanat antavat odottaa itseään. 

Käsiteltävän asian ollessa kipeä tai hankala kuva voi tuoda myös lohtua ja rohkeutta. Kuva voi normalisoida sellaisia asioita, joita on vaikea kohdata. Millainen helpotus onkaan huomata, että tämä kokemus on niin yleinen, että siitä on piirretty jopa kuvakortti! Ryhmätilanteessa kuvat voivat toimia myös luontaisina tapoina jakaa osallistumistilaa niin, että myös sellaiset, joille ei ole niin luontaista ottaa puheenvuoroja, saavat tilaa jakaa ajatuksiaan valitsemaansa kuvaan liittyen. 

Löytöretken kuvakortit auttavat pohtimaan sitä, miltä työelämä näyttää ja tuntuu. 

Löytöretki on yhdessä kehittämisen ja oivaltamisen menetelmä työyhteisöille. Se yhdistelee Tussitaikurien fasilitoinnin ja visualisoinnin osaamista luovasti eri keinoin. Lue lisää osoitteessa tussitaikurit.fi/loytoretki.

Ota yhteyttä

Puhelinnumero: 044 501 6672
Sähköposti: petra.karinen@tussitaikurit.fi

Jos olet kiinnostunut löytöretkestä, lähetä meille yhteydenottopyyntö alla olevalla lomakkeella. Voit myös soittaa tai lähettää suoraan sähköpostia.

Tietosuojaseloste